NBF Bibliotekforum

Du er her: Nyheter
NBF-valget: Erfarent, men ungdommelig styre, med Frp-joker
01.02.2012
Norsk Bibliotekforenings valgkomité leverte i dag sin innstilling, dominert av ikke gamle, men erfarne organisasjonsmennesker, flere med god fartstid fra ulike nivå i NBF. Landsmøtet 22. mars vil også kunne stemme inn en stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet. Bibliotekforum har intervjua valgkomiteens leder, Ruth Ørnholt.Tekst: Anders Ericson

- Vi har hatt et luksusproblem, med mange kandidater til plassene i HS. Vi har hatt lange diskusjoner, men har endt opp med det jeg vil kalle en samling entusiastiske bibliotekpolitikere.

Ingeborg_Rygh_Hjorthen2
   Ingeborg Rygh Hjorthen har blant annet sittet
   i Hovedstyret i to perioder og ledet lokallaget
   i Oslo/Akershus siden 2005.
- Vi er svært fornøyde med at Ingeborg Rygh Hjorthen ville stille som leder. Hun har vært leder av vårt største lokallag, Oslo/Akershus, siden 2005, med et kort opphold, og sittet i to perioder i Hovedstyret. Hun er engasjert og resultatorientert, har et stort kontaktnett og erfaring som lobbyist etter å ha kjempet mot nedlegginger av skole- så vel som folkebibliotek. Og hun har vokst veldig med oppgavene.

Erfaren lederkandidat

Sammen med NBFs ledelse stod Rygh Hjorthen blant annet i spissen for NBFs motstand mot og tilbakevisning av Bibliotekmeldinga i Oslo i 2005, der daværende kulturbyråd Anette Wiig Bryn (Frp) blant annet ville at frivillige uten kompetanse skulle drive bibliotek, at utlån av video skulle opphøre, samt redusere avis- og tidsskrifttilbudet. Samme år var NBF O/A sentrale i gjennomføringen av den internasjonale IFLA-kongressen i Oslo, med rundt 5000 deltakere. Ingeborg var også sentral i debatten etter at samme kulturbyråd i 2007 ville gjøre bibliotek til AS og innføre brukerbetaling.

Anette Kure, nåværende leder, etter at Svein-Arne Tinnesand sluttet i høst, har sagt ja til å være nestleder.

Tre erfarne varaer til Hovedstyret rykker opp som faste medlemmer. Det gjelder Sissel Merethe Berge, Jannicke Røgler og Rita Jørgensdatter.

Nytt medlem direkte i HS blir Mette Westgaard, biblioteksjef i Ringsaker, en av de nominerte til Årets bibliotek i 2010. Hun er nytenkende og har oppnådd svært mye i sin kommune.

Bibliotekpolitisk Frp-er

Nok en nykomling, og en overraskelse må man kunne si, er Tord Lien, som sitter på Stortinget for Frp, Sør-Trøndelag. Men han har svært godt ord på seg fra blant annet styreverv ved biblioteket på NTNU. Her studerte han historie, og han har sittet i tre år i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, der han også er 2. nestleder. Han er 35 år.

- Det var Sissel Berge fra NTNU som trakk ham fram, men han dukket opp for oss i en annen sammenheng også, sier Ruth Ørnholt. - Og han var den første vi ble enige om i valgkomiteen. Vi har hatt ham til intervju, og han overbeviste oss. Han er en stortingspolitiker som virkelig brenner for biblioteksaken. Han står for gratisprinsippet, som også Frp har programfesta, og da partiet ikke har en detaljert utmeisla bibliotekpolitikk, mener han mye kan gjøres der. Han lover å bruke Stortingets talerstol til å drive bibliotekpolitikk.

Et ganske ungt styre

ruth ørnholt fr
Ruth Ørnholt er leder av valgkomiteen
- Dere har brutt en lang tradisjon med en ”forfatterrepresentant” i Hovedstyret?

- Vi spurte en forfatter, som ikke var interessert. Istedenfor da å nøde flere forfattere, så vi oss heller om etter ”sultne” bibliotekpolitikere. 

- Vi er fornøyde med aldersspredningen, samtidig som det blir et ganske ungt styre. Medlemmene, inklusive varaene, vil være fra rundt 30 år til nærmere 60. Vi har den nødvendige spredningen når det gjelder geografi og type bibliotek, bare kjønn tok vi lett på i utgangspunktet. Men slik det er blitt, gjenspeiler lista omtrent den kjønnsfordelinga som er i yrket.

- I kontrollkomiteen har vi derimot lagt vekt på erfaring, og der er gjennomsnittsalderen relativt høy.

Valgkomiteen har bestått av:

Leder: Ruth Ørnholt
Medlemmer:
Birgit Larsen,
Frode Bakken,
Ola Eiksund,
Anne Kari Holm.
Varamedlem: Tore Buarøy.

Valgkomiteens innstilling til NBFs landsmøte 2012

Leder: Ingeborg Rygh Hjorthen
Nestleder: Anette Kure

Hovedstyre - ikke på valg:

Vidar Lund
Anette Kure
Marit Somby

Hovedstyre – på valg – forslag 2012:

Sissel Merethe Berge, Universitetsbiblioteket i Trondheim
Jannicke Røgler, Buskerud fylkesbibliotek
Rita Jørgensdatter, Lurøy bibliotek
Mette Westgaard, Ringsaker bibliotek
Tord Lien, stortingspolitiker, Frp

Vara – forslag 2012:

  1. Kim Tallerås, Høgskolen i Oslo

  2. Eldrid Sørnes, Årstad videregående skole
  3. Annette Elin Koch, Våler bibliotek
  4. Ellen Hermanrud, Høgskolebiblioteket i Telemark
  5. Ann Kristin Undlien, Kristiansand folkebibliotek 

Kontrollkomité – forslag 2012:

Leder: Øivin Stav, Sør-Trøndelag fylkesbibliotek
Trine Kolderup Flaten, Bergen Off. Bibliotek
Hanne Brunborg, Gol bibliotek
Lena Hillestad, Drammensbiblioteket

Skriv en kommentar
Thrine Merethe Broch02.02.2012 - 08:29
Dette ser svært bra ut. Godt jobba!
 
Kommentar:
Navn:
E-post:
Kommentar:

Skriv inn teksten til venstre i feltet til høyre for denne.
Dette er nødvendig for å unngå at automatiserte systemer skal kunne skrive kommentarer.
Captcha image


Obligatorisk felt