NBF Bibliotekforum

Du er her: Nyheter
Leseårets realiteter: Nok et transportarbeiderbibliotek, men hvor permanent?
koppang
06.01.2010
Under gårsdagens åpning av landets tredje ”veikrobibliotek” på Tiur’n veikro på Koppang ble det klart at fagbevegelsen er på kant med ”sin egen” kulturminister. Trass i åpenbare behov nekter Transportarbeiderforbundet å være med på flere bibliotek før staten yter permanente driftsmidler.

Tekst og foto: Anders Ericson

Publisert 6.1.2010

I 2007 ble det første biblioteket av denne typen etablert på Høydalsmo i Telemark, etter mønster av Sverige, der man nå har ti bibliotek av denne typen. Langdistansesjåførene sliter med stramme arbeidstidsregler som gjør det vanskelig å bruke lokale bibliotek, i tillegg til at de har svake tradisjoner når det gjelder boklesing. I Sverige er realiteten at hver annen yrkessjåfør aldri åpner ei bok, noe forfatter og trailersjåfør David Ericsson kunne fortelle. Sammen med Sigmund Vestad, ordfører i Stor-Elvdal, sto han for den offisielle åpninga. Det var Ericsson som hadde ideen til denne nye typen bibliotek i hjemlandet, og han har klipt snorene på ni av de ti veibiblioteka i Sverige siden det første i 2004. Som i nabolandet består tilbudet på Koppang i hovedsak av lydbøker, men også noen tidsskrift, en internett-pc og et sted å sitte ned.

koppang2
 Det nye biblioteket er åpna, fra venstre: Biblioteksjef Anne-Grete
 Bjørlo, sekretær i Norsk transportarbeiderforbund Geir Kvam,
 ordfører i Stor-Elvdal Sigmund Vestad, kommunens virksomhetsleder
 for service og kultur Thor Iversen, forfatter og yrkessjåfør
 David Ericsson og regionleder i Norges Lastebileierforbund Guttorm
 Tysnes.


Krever oppfølging

Forbundssekretær Geir Kvam i Norsk Transportarbeiderforbund sto for den sterkeste meldinga under åpninga. Forbundets tålmodighet er nå slutt etter at staten, ved ABM-utvikling, har gitt prosjektstøtte til de tre biblioteka, men uten noen oppfølging når prosjektperioden er over. Dermed er nå det første av dem, på Høydalsmo, uten driftsmidler og er i ferd med å stagnere. Forbundet mener det er grunnlag for i alt ti bibliotek av denne typen også i Norge. De må lokaliseres til etablerte truck-stop, der det er praktisk å ta pauser. 

- De lokale kreftene stiller ivrig opp, både kommunale bibliotek og fylkesbibliotek, samt arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene, men det er ikke de som skal holde dette gående, mente Kvam. – Sjåførene hører til over hele landet, og dette skal ikke bli noen belastning for kommunene der disse biblioteka tilfeldigvis finnes.

Voksnes leseevner

Kvam kunne fortelle NBF-veven at forbundet hans, i nært samarbeid med Norsk Bibliotekforening, vil følge opp saken og har bedt om et møte med kulturminister Annikken Huitfeldt med det første. De vil da også sette dette i sammenheng med Leseåret 2010. Både LO og NBF, som sammen tok initiativ til Leseåret, og nå også den nye kulturministeren, har lagt vekt på at voksnes leseevne og -lyst skal være helt sentral i denne kampanjen.

Sverige er et foregangsland både på transportarbeiderbibliotek og arbeidsplassbibliotek, med over 1300 av det sistnevnte slaget, rundt på store og små bedrifter. Men det var bare med tilbakeholden entusiasme David Ericsson kunne vise til svenske forhold. Han mente Norge kunne tatt mønster av det statlige fondet for ”Kultur i arbetslivet” på 8 millioner, som de har hatt i ei årrekke. Problemet er bare at regjeringa nå har fjernet det helt. Men da snakker vi altså om den mest høyreorienterte regjeringa svenskene har hatt på lenge.  

david ericsson
David Ericsson er yrkessjåfør og forfatter, med blant
annet avslørende romaner og avisartikler om alarmer-
ende arbeidsforhold og kriminalitet i transportbransjen
særlig på kontinentet


Bokbestilling på e-post

Men at de lokale kreftene i Norge ønsker å bidra er det ingen tvil om. Biblioteksjef Anne-Grete Bjørlo i vertskommunen Stor-Elvdal har vært en krumtapp i forberedelsene og står for vedlikehold og lover rask innsats fra folkebiblioteket i bygda når brukerne på Tiur’n har behov for konkrete bøker. Mange sjåfører har Internett i bilen og kan tinge pr. e-post fra folkebiblioteket. Og hun har sjøl etablert blogger både for det lokale veibiblioteket og en felles blogg for de norske biblioteka av denne typen, i tillegg til ei ”vennegruppe” på Facebook, med p.t. nærmere 150 medlemmer.  

Ei ajourholdt liste over lydbøkene i det lokale biblioteket finnes på bloggen. Som for de andre biblioteka av denne typen gjelder det at innlevering kan skje der det passer. 

koppang1
Lydbøker dominerer foreløpig i det nye transportarbeiderbiblioteket i Østerdalen

Skriv en kommentar
 
Kommentar:
Navn:
E-post:
Kommentar:

Skriv inn teksten til venstre i feltet til høyre for denne.
Dette er nødvendig for å unngå at automatiserte systemer skal kunne skrive kommentarer.
Captcha image


Obligatorisk felt