NBF Bibliotekforum

Du er her: Nyheter
Internt Deichman-brev: Utsettinga skyldes politisk prioritering, ikke E18
deichman fasade
18.06.2009
NBF-veven har fått tilgang til et brev som i går ble sendt alle ansatte på Deichman, underskrevet kulturdirektør Gro Balas og biblioteksjef Liv Sæteren. De skriver at byrådet "ikke har funnet plass" til Nye Deichman og nevner ikke trafikkmaskinen som et problem

Tekst og foto: Anders Ericson

Publisert 18.6.2009

 Les brevet til de ansatte i sin helhet (pdf-fil)


Byrådslederens henvisning til dette som grunn til utsetting blir mindre og mindre troverdig. Dette antydet vi på NBF-bloggen Se også da nyheten om utsettinga ble offentlig 16. juni.

Flere har også ment at det egentlig ligger politiske prioriteringsmessige grunner bak utsettinga, blant annet Knut Lindsjørn, i Aftenposten i går. Han er leder av kultur- og utdanningskomiteen i Oslo og leder SVs bystyregruppe. Han sier at:
ødegaard 08
Kulturbyråd Ødegaard (H) var alles helt på nåværende
hovedbiblioteks 75-årsjubileum. Det var i august i fjor.

- De bare skyver på Deichmanske slik at biblioteket kommer over i neste økonomiplanperiode. Det virker som Høyre har gitt etter for det kulturfiendtlige Frp. De ønsker ikke å bruke masse penger på kultur... Han mener det er helt uforståelig at byrådet skylder på motorveien.

... ikke funnet plass til...

Og i brevet som alle ansatte på Deichman fikk i går heter det bl.a.:

"Iflg byrådssaken går Munch-utbyggingen som planlagt med byggestart i 2011. Byrådet har ikke funnet plass til begge prosjektene innenfor sine nåværende rammer, og byggestart for Deichman er derfor forskjøvet fra 2012 til 2014, med ferdigstilling i 2017".

Kulturbyråd Torger Ødegaard (H) møtte i går representanter for Deichman og Munch-museet i Kulturetaten, og ifølge våre kilder hadde han sin egen vri på hva som har skjedd og skal skje:

Han sa han var helt uforstående til påstandene om utsettelse. Dette var ingen utsettelse, mente han. Biblioteket vil bli bygd så snart tomta er klar. Tidligere kan det ikke skje, mente han, det må alle forstå. Han var videre overrasket og tvilende til at han noen gang kunne ha sagt at bygget skulle stå ferdig i 2014, og svarte i grunn ikke på løftebruddet ut over det, ifølge vår kilde.

Ødegaards hukommelse

Men dette holder ikke, sier Ingeborg Rygh Hjorthen, leder av Norsk Bibliotekforenings avdeling Oslo/Akershus når vi ber henne om en kommentar i ettermiddag:

- 6. juni i fjor uttalte Ødegaard og byrådsleder Erling Lae på Oslo Høyres sider:

"... det [er] fullt mulig å ha det nye hovedbiblioteket klart når Staten åpner sitt Nasjonalmuseum i jubileumsåret i 2014". 

- Dette er oppsiktsvekkende. I brevet til de ansatte står det jo at byrådet ikke har funnet plass til begge prosjektene innenfor sine rammer. Det bekrefter at vårt spørsmål om det er den politiske viljen til å gjennomføre et bibliotekløft i Oslo det står på, i høyeste grad er relevant. Vi har også stilt spørsmålet om hvilke nye faktorer som er kommet som kan forklare hvorfor ferdiggjørelsen av hovedbiblioteket skyves til tidligst 2017.

- Samtidig sies det at det er en politisk sak, og at uttalelser ikke skal besvares av ansatte i Deichman, men av byrådet. Da må noen faktisk få byrådet til å stille opp og forklare seg. Vi minner om at kulturbyråd Torger Ødegaard selv uttalte i 2008 at det nye hovedbiblioteket skulle stå klart i 2014. 

- Husk også hvilket bibliotektilbud Oslos befolkning har i mellomtiden: Et hovedbibliotek som i flere tiår har blitt nedprioritert i påvente av stadig nye prosjekter for nybygging. Redusert tilgjengelighet og tilbud for publikum, bl.a. fordi bibliotekets foredragssal i lang tid har vært stengt for all bruk av hensyn til brannsikkerheten, heiser står ute av drift. Begrenset åpningstid på grunn av budsjettkutt. Det er en skandale at Norges hovedstad ikke gir sin befolkning et bedre bibliotektilbud, avslutter Rygh Hjorthen.

Skriv en kommentar
Birdie18.12.2012 - 08:41
You've really impressed me with that asnewr!
wuwmnrsgnzc18.12.2012 - 16:04
CUCsYk zijoroyodtez
Raju24.01.2013 - 15:19
Hei Morten,Jeg me5 si jeg ff8ler med deg. Jeg gikk turen i 1985 sammen med en venn, han var 20, jeg var 21. Starten pe5 turen ble et sjokk for oss. Vi hadde sett for oss at dette slulke ve6re som en vanlig tur, bare litt lengre. det oppdaget vi fort at det ikke var. c5 slite seg gjennom et par dager pe5 pe5sketur er bare artig ne5r de vet at turen er slutt etter en uke. c5 gjf8re det samme ne5r det fortsatt er over 200 mil til me5let er mye tyngre psykisk. Vi var inne pe5 tanken om e5 gi oss flere ganger til e5 begynne med, men siden vi var to stykker, greide vi e5 drive oss selv videre. Jeg tror aldri i verden jeg hadde greid det alene. En annen sak er jo at det er se5 mange som ge5r turen ne5 for tiden. det kan gi inntrykk av at det er en lett tur. Men det blir jo ikke noe kortere selv om flere ge5r. Det er og blir veldig veldig langt fra Lindesnes til Nordkapp.d8nsker deg lykke til videre. Og finner du en e5 ge5 sammen med og gjennomff8rer turen, se5 fe5r du en flott naturopplevelse som sitter i deg i mange, mange e5r, kanskje ut livet.Beste hilsenPer ArnebergTromsf8
srofmh27.01.2013 - 04:58
dee2dl pkcppylxgmuz
dyyrkk27.01.2013 - 04:58
3PJJ0B unzoouxrnbrp
wnsqrihaevx27.01.2013 - 11:41
G2sxex , [url=http://czmtaeojblga.com/]czmtaeojblga[/url], [link=http://jejgbxulywpf.com/]jejgbxulywpf[/link], http://qjyfdhaiyzfs.com/
 
Kommentar:
Navn:
E-post:
Kommentar:

Skriv inn teksten til venstre i feltet til høyre for denne.
Dette er nødvendig for å unngå at automatiserte systemer skal kunne skrive kommentarer.
Captcha image


Obligatorisk felt