NBF Bibliotekforum

Opphavsrett


13.06.2013Europeisk bibliotekoffensiv for likestilling av e-bøker med trykteebokkampanje logo EBLIDA
Den europeiske bibliotekorganisasjonen EBLIDA starter i høst en storstilt kampanje for å komme på offensiven når det gjelder e-bøker og bibliotek. De velger å utfordre trenden med lisensavtaler på alle nye medieområder og vil overfor EU-kommisjonen gå inn for statlig vederlag for å dekke rettighetshavernes behov. I Norge handler dette i tilfelle om å bygge ut det eksisterende bibliotekvederlaget.

Les mer herLes mer her

16.02.2005Åndsverksloven: Har lovgiverne tenkt å abdisere?abelsnes022
Forslaget til endringer i Åndsverkloven betyr at mer og mer av feltet overlates til rettighetshaverne alene, noe bibliotekbruken av åndsverk taper på, mener lederen NBFs opphavsrettsutvalg, Kristine Abelsnes, i en foreløpig kommentar til loven

Les mer herLes mer her

16.01.2012Årets bibliotek 2011 - et gjennombrudd for nasjonale lisenserhelsebiblioteket aasen nylenna
- Det var ikke noe vanskelig valg, sa juryleder Marianne Aasen under overrekkelsen 6. januar av prisen Årets bibliotek 2011. Hun og flere trakk fram hvordan Helsebiblioteket.no kombinerer god bibliotekånd med avansert IT. Men en forutsetning for topp kvalitet helseinformasjon for alle handler om organisering; om prisvinnerens gjennombrudd i forhandlingene om nasjonale lisenser.

Les mer herLes mer her

13.09.2011Undergraves de digitale allmenningene?creative commons 2
Fritt tilgjengelig digitalt innhold i wikier, Open Access- og ulike Creative Commons-prosjekt har de siste åra skapt bølger av entusiasme blant alt fra kreative tenåringer til etablerte forskere. Men noe mange ikke er klar over, er at mye av dette innholdet også kan utnyttes kommersielt. Dette har Siv Wold-Karlsen stilt store spørsmålstegn ved i det svenske tidsskriftet Bis (Bibliotek i Samhälle). Bibliotekforum forsøker her å få til en debatt rundt dette også i Norge.

Les mer herLes mer her

09.04.2011AVISskya bygger seg opp!avisside 1905
Den svært lenge varsla e-bok-vårløysinga ble isteden til symbolet på ting som ikke lar seg gjennomføre når man egentlig ikke vil. Og e-bibliotekboka er vel da havna enda lenger bak i køen. Men så lanserte Nasjonalbiblioteket i går ei "avissky", som et eksempel på at ting lar seg gjennomføre. Og samtidig proklamerte Kopinors direktør, av alle, at biblioteket, nærmere bestemt Bokhylla.no, påvirker boksalget positivt. Så da ble det ingen dårlig bibliotekuke likevel.

Les mer herLes mer her

25.05.2010- Utlån av e-bøker i bibliotek fremmer boksalgetebokleser
OverDrive Inc., USAs og verdens største distributør av e-bøker til bibliotek, oppsummerer nå sine erfaringer med e-bøker i et "white paper". Konklusjonen er klar: Bibliotekutlån betyr gratis reklame for e-bøker i stor skala. - Dette bekrefter noe vi alltid har trodd, sier Norsk Bibliotekforenings leder, Svein Arne Tinnesand.

Les mer herLes mer her

12.06.2009SV tar saka: Vil sikre enighet på Tinget om nasjonale lisenser for vitenskapelig materialemay lena2
I innstillinga om Forskingsmeldinga i dag ble det åpenbart at utdannings- og kulturkomiteene ikke har vært helt samkjørte. Sistnevnte går inn for ei helt ny, statlig lisensordning, mens de førstnevnte går for abonnementskonsortier som i dag. Men SV-erne May Hansen og Lena Jensen vil sørge for full enighet innen stortingsbehandlinga, i alle fall i det rødgrønne flertallet

Les mer herLes mer her